Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 15.8℃ | bura 6.6 m/s
17. travnja 2024. 16:52
Photo by Roberto Sorin on Unsplash  

Ljekarnici će dječje sirupe izrađivati od antibiotika za odrasle

PODIJELI

Nestašica na tržištu antibiotika, što je globalna situacija u kojoj je i Hrvatska, dovela je do potrebe da domaći ljekarnici naprave prilagodbu situaciji. Tako je Hrvatska ljekarnička komora obavjestila ljekarne da smiju dječje antibiotske sirupe izrađivati od tableta za odrasle.

Hrvatska ljekarnička komora je, s obzirom na situaciju na tržištu s nedostatkom betalaktamskih antibiotika, objedinila smjernice FDA i europskih udruženja te uputila ljekarnicima obavijest da mogu, ako liječnik obiteljske medicine ili pedijatar propišu prilagodbu doze za djecu iz gotovih lijekova za odrasle koji su dostupni u prometu u RH, izrađivati magistralni pripravak“. To nam je odgovorila predsjednica Komore Ana Soldo na naš upit. Radi se inače o protokolu koji je još prije desetak godina uspostavljen, i ljekarnici su i prije izrađivali sirupe u situacijama kad je bio propisan lijek za kojeg nije bilo “dječje verzije“. “To je postupak koji ljekarnici provode od tada za sve lijekove za koje u prometu nema pedijatrijskih formulacija, a potrebne su za liječenje djece te to nije niti rijetka niti specifična procedura koja se provodi u ljekarnama.

Sada je razlika samo u tome da je došlo do nestašice antibiotika, nečeg što smo inače doživljavali zdravo za gotovo, toga ima. Ljekarnici će se stoga sada snalaziti i na ovaj način, a razlika u odnosu na postupke prije bit će u masovnosti. Naime, nezgodno se poklopilo da su zalihe antibiotika tanke u vrijeme kad traju sezone prehlada, upala i svih onih klasičnih dječjih bolesti. Što će tražiti dodatni angažman od farmaceuta. “Ovo je vremenski zahtijevan proces te stoga neke ljekarne možda neće biti u mogućnosti to izraditi odmah po dolasku pacijenta u ljekarnu no to je slučaj sa svim magistralnim pripravcima koji u hrvatskim ljekarnama izrađujemo već stotine godina“, navodi nam magistra Soldo.

Ovo za same male pacijente nije nikakva razlika u odnosu na prije. Kako nas obavještavaju iz Komore, gotovo sve od 1.200 ljekarni u Hrvatskoj opremljene su labaratorijem u kojem je moguće izraditi ove pripravke. Samo postoji mogućnost da će roditelji morati sačekati neko vrijeme da se lijek napravi. Ovo rješava akutno ovaj problem s nedostatko lijekova. No, za potpuno rješenje trebat će nešto globalnije srediti. Nedostatak antibiotika prijavile su gotovo sve članice Europske unije, Sjedinjene Države, Australija, Kina… Najčešće se radi o nedostatku amoksicilina, uobičajenog lijeka za upalu kod djece.

Koji su razlozi za ovakve manjkove? Kako navode analitičari, jedan od glavnih je pojačana sezona inhalatorni bolesti, koji se liječe. Pojačana potražnja tako je ispraznila skladišta. A ona pak nisu bila puna zbpg geopolitičkih stvari. Naime, Kina je posljednje tri godine zbog situacije s COVID-om smanjila proizvodnju, bolest i izolacije ipak su utjecale na produktivnost tvornica. Treba znati da Kina proizvodi više od trećine svih antibiotika na svijetu, tako da kad njihova privreda malo zapne, to se osjeti u svijetu. Druga stvar koju analitičari ističu je ruska agresija na Ukrajinu. Naime, pretpostavka je da su i Ukrajina i Rusija zbog potrebe ratne medicine lani uvezli višestruko veće količine lijekova, pa i antibiotika, nego je to bio slučaj prije rata. Kad dvije države od skoro 200 milijuna ljudi kombinirano višestruko povećju uvoz antibiotika, i to se osjeti na tržištu. Pogotovo ovom lokaliziranom europskom.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

15.8℃

NE 6.6m/s

36%

998.9hPA
  Vrijeme oko 14h:
18℃
Čet
17℃
Pet
19℃
Sub
15℃
Ned
13℃
Pon
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno