Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 19.3℃ | bura 1.7 m/s
25. svibnja 2024. 06:21
Foto: Josko Ponos / CROPIX  

KULTNA 22: Narodni heroj Marko Livaja

PODIJELI

Nipper Lawrence je strip junak koji je mnogima sad u srednjim godinama bio magnet prema nogometu, makar gledanju istoga, omaleni klinac koji postaje zvijezda Blackport Roversa inspirativna je priča koju će teško zaboraviti ratna generacija s ovih prostora, u ono vrijeme je bio doživljaj dočekivati novi broj Nippera i vidjeti kamo je stigao u svojim nogometnim borbama. I jesu li Len Duggan i Barry Day odigrali kako valja i hoće li Blackport, unatoč svim zavrzlavama, na kraju bkiti prvak i pobjednik.

Usporediti Marka Livaju s Nipperom Lawrenceom u istom je trenutku i pogrešno i najtočnije na svijetu. Pogrešno jer Nipper nikada nije bio zvijezda u tipičnom današnjem značenju te riječi, koja uključuje brojanje folovera, lajkera i kako se već oni što prate druge društvene mreže zovu. Livaja to jeste, njegova pojava i na društvenim mrežama izaziva reakcije, uostalom, nije se slučajno Hajduk odlučio brendirati ga. Nipper je s druge strane bio dijete ulice, s lučkih dokova Blackporta, imaginarnog grada, s malo pravog smisla za ponašanje prave zvijezde. I upravo zato je i najtočnije usporediti Livaju s njim, jer je on i to, momak iz Gornjih Kaštela, onih koja su više bila radnička nego turistička, dijete ulice, za kojeg je najnormalnije čuti priču da je pješke iz Kambelovca došao u Stari i tražio najjačeg tamo, da se pobije s njim. Nije s lučkih dokova, ali samo jer ih Kaštela nisu imala.

Zbog te njegove dualnosti, da će iz Biograda morati sam nakon ekipe, jer je zapeo na terenu dajući svakome potpis, ali i da će uredno otići s ekipom na termin, sve to čini Livaju narodnim herojom, kad su Hajdukovci u pitanju. Nakon godina lutanja njegov je dolazak svima dao nadu, kakva se prije ipak nije mogla namirisati. Njegov je balun natjerao i protivničke navijače na stadione, makar da ga mogu mrziti iz prvog reda. A na kraju, njegov ostanak do 2027. godine, lako moguće do kraja karijere, znači da sad svaki navijač Hajduka može u svojoj glavi kazati kako je jasno da ova ekipa nije plesala samo jedno ljeto. Jer, nekako, u nutrini, svi mi znamo da će sve biti u redu dok je Marko s nama. Dobro nam je s njim, a nekako sam dojma da je i njemu s nama, da je našao neki unutarnji mir sad kad je doma. Nekad se stvari jednostavno poklope. Nama su se, čini se poklopile. I nekako se uvijek uzdam u nekakve svemirske pravde, pa ću onda nastaviti u onom out-of-box ili bolje “van pameti” stilu Lukše Jakobušića od danas. Stvarno vjerujem da s Markom Livajom do 2027. godine možemo ispraviti onu nepravdu iz 1980. godine, kad nismo uzeli što smo trebali. Pa makar me smatrali ludim k’o kupus.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

19.3℃

NE 1.7m/s

52%

1017.2hPA
  Vrijeme oko 5h:
17℃
Ned
19℃
Pon
17℃
Uto
17℃
Sri
17℃
Čet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno