Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 14.0℃ | jugo 2.0 m/s
20. travnja 2024. 21:16
Kultna 22  

KULTNA 22 Doba online demokracije i hrvatskog jala

PODIJELI

Hajduk je potpisao Yassine Benrahoua, francuskog nogometaša markonaskih i alžirskih korijena. Standardna rasprava na društvenim mrežama otišla je na sve strane, kako to obično biva kad Hajduk potpiše nekog. Neki od komentara otišli su i jako blizu rasizma, no na žalost ni to u Hrvatskoj nije nešto previše strano.

Osobno o igraču ne znam ništa osim onog što i svi drugi mogu vidjeti, podatke na Transfermarktu, medijske napise te snimke na Youtube, što je relevantno kao i snijeg od prošle godine. Je, znam, nije ga bilo zapravo. Tako da ulaziti u neke analize nema smisla, čak da se posjeduje i neke od platformi za napredne statističke podatke. Onako odokativno što se odmah može vidjeti je da čovjek ima sjajnu lijevu nogu i to je to, dalje se ne može ići.

Fascinira ipak količina posrpdnih pa čak i neumjesnih kometara. Hajde, donekle mogu shvatiti kad dolaze od Hajdukovih protivnika, njima je Hajduk najveći trn u oku i nastoje poniziti na svakom koraku. S izuzetkom Istre u Hrvatskoj nema kluba čiji navijačima Hajduk nije najveća crvena krpa, unatoč Dinamovom orgijanju godinama. Vlastitu savjest im nagriza to što vide da se moglo drukčije, bez ljubljenja maksimirskih i međugorskih skuta. Boli vidjeti vlastita slabost, pa se onda spremno napada te koji su dokaz da si papak.

Manje razumljivo je to samodestruktivno ponašanje navijača Hajduka, kojih će se uvijek pronaći dovoljan broj za kritiziranje svakog poteza. Ali svakog, doslovno. Garantiram da bi ih bilo koji bi imali prigovor na dovođenje Mbappea džabe i za plaću od 100 tisuća eura. Ne trebam ja daleko ići za pronaći takve, doma imam jednog kojem je zadnji dobar igrač Hajduka bio Carević “jer pogne glavu i muti balunom, ne da ga nikome”. Dakle, radi sve ono što u modernom nogometu nije dobro.

Ali, ovdje ću povući retern, ako je Hajduk narodni klub, a jeste, mora se istrpiti da svatko ima neko svoje viđenje i da ga želi reći. Koliko god nekad bilo jednostavno glupo. Mora se i meni dopustiti grintanje na predstavljanja na TikToku, još jednoj novotariji, koju ne želim instalirati. Iako mi je u potpunosti jasno da je to marketinški pametno, mlađe generacije, novi navijači, ovo ono. Kvragu, čak i ovim lapanima na Trafiki govorim da bi se trebali tiktokizirati, samo bez mene.

Tako se ljudima mora dopustiti i kritika ovog potpisa, a to jesu li ispali glupi ili pametni s time ionako će se znati kroz neko vrijeme, ne može se znati sada. Koliko god meni bilo besmisleno donositi zaključke o igračima napamet, prečesto sam se znao zafrknuti za igrače koje sam i gledao, a kamoli za one koje samo neke podatke vidim na papiru. Odnosno ekranu.

Uglavnom, kritike će biti, utemeljene i neutemeljene, Hajduk je prevelik fenomen da toga ne bi bilo. Jasno, postoje one koje su sustavno zlonamjerne i njih treba ili ignorirati ili tužiti, kad za to ima materijala. A ovo drugo – narod mora pričati. Pokazali smo kroz godine da smo najaktivniji u online aktivizmu, a da nismo za neke ulične stvari. To je postao naš habitus i kontra toga više se ne može.

Bit će i ovkavih potpisa, malo smo postali razmaženi, nas bi stvarno zadovoljilo sad samo da Perišić ili Pašalić potpišu, a to ne može svaki rok. Možda takvih transfera sad godinama neće ni biti, jer to je nešto što prije svega ovisi o tim igračima, njihovim životnim uvjetima i ambicijama. Ono što ja kao navijač Hajduka mogu samo željeti je da se takvi potpisi pokažu dobrima i da oni iz suparničkih tabora koji grintaju na bile imaju sve više razloga za svoj jal.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

14.0℃

SE 2.0m/s

55%

1008.7hPA
  Vrijeme oko 20h:
13℃
Ned
13℃
Pon
15℃
Uto
14℃
Sri
9℃
Čet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno