Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 15.8℃ | bura 6.6 m/s
17. travnja 2024. 16:42
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX  

Kod Slatine pao MiG 21, prvi gubitak dvosjeda

PODIJELI

Još jedan MiG 21 se srušio danas oko 14 sati na širem području Slatine. Kako se neslužbeno saznaje, u njemu su bila dvojica pilota, a jedan je već lociran i spašen nakon katapultiranja. Za drugim se u trenutku pisanja ovog teksta još uvijek tragalo.

Ministarstvo obrane je dalo i prvo priopćenje o samom događaju:

Avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji. Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji. Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade“.

Radilo se o obučnom MiG-u 21, dakle dvosjedu. Prvi je to pad ovog lovca u dvosjednoj varijanti, do sada su uvijek padali jednosjedi. Kratko podsjetimo, Hrvatska je do sada u mirnodopskim zadaćama bila izgubila pet aviona u četiri odvojena incidenta. 21. travnja 1995. je poginuo pilot Zlatko Mejaški nakon pada aviona tokom vježbe na Gašincima. Godinu poslije, 14. kolovoza 1996. godine nakon pada aviona kod Velike Gorice smrtno je stradao pilot Ivan Bosnar. Onda do 2010. nije bilo incidenata, da bi se 23. rujna te godine sudarila dva MiG-a tokom vježbe kod Slunja. Piloti su se spasili, kao kolateral je ranjena bakica koja je par kilometara dalje kopala u polju. Naime, kod sudara aviona došlo je do aktiviranja jedne rakete, koja je završila u polju kod bakice. Kojoj su potom iz MORH-a odnijeli reklamne letke u bolnicu. Posljednji pad zabilježen je 5. kolovoza 2014. godine, kada je nakon preleta Knina prilikom povratka kod same Velike Gorice otkazao lovac, kojega je pilot Stanko Hrženjak uspio maknuti od kuća prije nego će se on katapultirati, a avion pasti.

Hrvatski MiG-ovi su na rubu svojih resursa i zapravo se dolazak francuskih Rafalea iščekuje kao mana s nebesa. Kod slučaja pada drona u Zagrebu vidjelo se koliko su zapravo operativno beskorisni MiG-ovi u ratnom zbivanju, a s ovim padom operativni primjerci mjere se u sve manjim brojkama. Bit će zapravo pravi fotofiniš dočekati prva četiri Rafalea za skoro pa točno godinu dana.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

15.8℃

NE 6.6m/s

36%

998.9hPA
  Vrijeme oko 14h:
18℃
Čet
17℃
Pet
19℃
Sub
15℃
Ned
13℃
Pon
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno