Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.6℃ | lebić 4.8 m/s
14. lipnja 2024. 14:02
Foto: Jakov Prkic / Cropix  

Kako vojsku svesti na zaštitnike srdele i lubina

PODIJELI

Jednostruka mreža stajačica, 100 metara, 1 komad. Trostruka mreža stajačica, 100 metara, 1 komad. Jednostruka mreža stajačica, 300 metara, 1 komad. Jednostruka mreža stajačica, 100 metara, 1 komad. Klopkasti alat – vrša, 1 komad. Jednostruka mreža stajaćica – barakuda, 100 metara, 1 komad. Klopkasti alat – srcolika vrša, 8 komada. Jednostruka mreža stajaćica – barakuda, 100 metara, 1 komad. Klopkasti alat – srcolika vrša, 8 komada. Uz sve ovo, pripadnici 11. HRVCON-a u Poljskoj sudjelovali su u obuci za prednje motritelje.

Popis je ovo djelovanja Oružanih snaga posljednji tjedan, barem prema službenim obavijestima Ministarstva obrane. Iako bi možda kome djelovalo na startu da se radi o popisu djelovanja viših i običnih ribarskih inspektora. Da se razumijemo, u djelokrugu rada Obalne straže, kao dijela Oružanih snaga, stvarno je i zaštita ribljeg fonda unutar zaštićenog pojasa, tako da se nema što prigovarati tim ljudima, oni samo stvarno rade svoj posao. Druga je stvar pitanje smisla da jedan u srži isnpektorski upravni postupak daješ vojsci, ali bože moj, mnogo toga u ovoj državi je naopako, zašto bi bilo drugačije ovdje.

Više je ovo pitanje medijske zatvorenosti MORH-a, koji nalikuje na kakvu organizaciju unutar Varšavskog pakta osamdesetih. Bar otkako je Mario Banožić došao na čelo ove institucije. Čak se tu ne može HDZ prozvati, Damir Krstičević dok je bio ministar imao je u potpunosti drugačije navade s medijima. Posljednjih par godina MORH-ovi obavještajni kanali služe za PR ministra koji se žestoko, unatoč konkurenciji, bori da bude označen najlošijim ministrom ove Vlade. Uz taj PR ponekad objavljuju ovakve krajnje nebitne stvari, a u isto vrijeme doznati nešto zbilja bitno upitima od ministarstva je zapravo nemoguće. Za kraj su i dobar dio nabava stavili pod oznaku tajnosti, što su Ante Kotromanović i Damir Krstičević bili sveli na neku europski normalnu normu.

I tako, dok Banožić u posljednje vrijeme još i dosta šuti, jer njegovi nastupi obično izazovu predsjednika Zorana Milanovića u verbalnu borbu iz koje ministar obično izlazi kao poražen i pokunjen, sav sustav MORH-a zatvorio se do granica koje nisu običajne u demokratskim društvima. A zbog objava javnost može steći dojam da je domaća mornarica svedena na šaku obalnih stražara, koji ujutro dođu na brod, i krenu onda u pozorni lov na parangale, vrše i mreže. Vojska je zadužena da nema srdela na stolovima. Treba mijenjati uredbe koje se izvode iz Pomorskog zakonika. I treba mijenjati praksu MORH-a. Neki bi kazali i strukturu. A do tada čitajmo kakve sve ribarske alate se zaplijenilo.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.6℃

SW 4.8m/s

46%

1015.4hPA
  Vrijeme oko 17h:
27℃
Sub
28℃
Ned
30℃
Pon
26℃
Uto
27℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno