Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 33.3℃ | lebić 2.2 m/s
19. srpnja 2024. 19:54
Foto grad Pula  

Kako Pula ima pogrešan spomenik Draženu Petroviću

PODIJELI

Dražen Petrović spomenike ima u Zagrebu i Šibeniku, to je opće poznato. Nešto manje je znano da spomenik ima i u Puli. Naime, 2010. godine Puljani su postavili spomenik s otiskom Draženovih tenisica i datumom 7. srpnja 1983. godine, kada je Dražen odigrao utakmicu protiv lokalnog kluba Stoje.

Petrović je bio među brojnim košarkašima koji su svoj vojni rok odrađivali u Puli, nije to bilo čudno. U Puli je postojala ekipa mornaričke baze, koja je bila ozbiljan sastav i gdje su košarkaši godinu dana koliko je trajao vojni rok mogli nastaviti biti u trenažnom procesu. Masa jugoslavenskih košarkaša stoga je prošla kroz Pulu, kako ne bi zbog vojske ispali iz trenažnog procesa. Legenda kaže kako se Dražena Petrovića čak i švercalo. Jer zapravo nije bio član mornaričke baze, nego je bio u pješaštvu, u posadi koja je među ostalim bila zadužena za čuvanje Brijuna. A kakva je košarka bila u vojsci u Puli, najbolje govori podatak da je na toj slici s utakmice protiv Stoje s Petrovićem u postavi bio i Ivica Dukan.

E, samo postoji jedan problem. Dražen Petrović 7. srpnja 1983. godine nije odigrao utakmicu u Puli. Niti protiv Stoje niti bilo koga drugoga. Zbilja je vojni rok odradio većim dijelom u Puli, samo je posljednja dva mjeseca služenja 1984. godine bio prekomandovan u Beograd. Trudio se tada Partizan dovući ga u svoje redove iz Šibenke, bio je to način snubljenja. Nisu znali da je stari košarkaški mag Mirko Novosel nakon dovođenja starijeg brata Aleksandra u Cibonu bio dogovorio i dolazak mlađega. Petrović je vjerojatno i odigrao dvoboj protiv Stoje, ipak postoje fotografije. Samo nikako nije moguće da je odigrana 7. srpnja, kako na spomeniku stoji.

Jer tog 7. srpnja 1983. godine Dražen Petrović od Pule je bio udaljen 7.981 kilometar. Toliko točno prema geografskim podacima iznosi razdaljina između najvećeg istarskog grada i Edmontona u Kanadi. Tada najveća košarkaška nada Jugoslavije bio je gotovo osam tisuća kilometara udaljen od mjesta služenja vojske jer se nalazio na Univerzijadi, gdje je Jugoslavija poslala dosta jaku postavu, Draženu je recimo partner na bekovskim pozicija bio Danko Cvjetičanin. Čak je na kraju osvojeno donekle razočaravajuće srebro, jer se u finalu igralo protiv Kanade, koja se u to vrijeme nije smtrala košarkaškom silom. Koji su pak u polufinalu izbacili i glavne favorite, Amerikance za koje su tada igrali Charles Barkley i Karl Malone. Koji će u godinama koje dolaze postati megazvijezde NBA lige.

Košarkaški turnir u Edmontonu trajao je od 1. do 11. srpnja, tako da se Petrović nikako nije mogao zaletjeti odigrati neki susret u Puli. Nečija očigledno slabija memorija dovela je na kraju do toga da danas u Puli stoji spomenik na kojem su jednostavno netočni podaci.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

33.3℃

SW 2.2m/s

51%

1010.0hPA
  Vrijeme oko 20h:
31℃
Sub
31℃
Ned
29℃
Pon
28℃
Uto
30℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno