Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 15.8℃ | bura 6.6 m/s
17. travnja 2024. 16:47
Foto: Goran Mehkek / CROPIX  

Kako Afera plin utječe i na unutarstranačke izbore u HDZ-u

PODIJELI

Bilo je u potpunosti očekivano da zavrije u splitskom HDZ-u nakon što su na gradskim izborima doživjeli potop. Zapravo je puno više unutar jezgra stranke bolio način na koji su poraženi, nego sam poraz, nije da ih nisu imali i prije u Splitu.

Nakon tog poraza trajalo je stanje iščekivanja, svi su čekali da se dogodi nekakvo preslagivanje. I stari kadrovi su lagano se osuli, ali je sve nekako stavljeno na čekanje imenovanjem Tomislava Goje za povjerenika. Cilj je da nema velikih potresa do kotarskih izbora, moglo se tih dana čuti iz redova ove stranke.

Imao je takav plan smisla, kotarski i mjesni izbori su važni za HDZ, to je ona njihova terenska razina, gdje pokazuju svoju organiziranost. Na te izbore uglavnom izlaze stranački aktivisti, drugačija je priča samo gdje grupe građana organiziraju svoje liste pa onda nastaje motiviranost za glasanje. Obavi se taj rutinski posao, malo se digne atmosfera i onda se na miru obaviti unutarstranačko poslagivanje. A i malo se protokom vremena primiri nezadovoljstvo gradskim izborima, pa se manje krenu spominjati potrebe radikalnih promjena i micanja ljudi Andreja Plenkovića koji na terenu postaju sve veći teret.

Ali, avaj, Damir Škugor bio je pregramziv. Stvarno se nije moglo ignorirati milijardu zamračenih kuna. A onda unatoč pokušaju omerte iz vladajuće stranke počele su nekako isplivavat informacije. Pa je najprije Škugor postao član. Onda je bio aktivni, “ali ne previše” član u Zagrebu. Pa je od međusobnog nepoznavanja došlo do toga da eto ipak se par puta fotografirao s Plenkovićem i Jandrokovićem. A valjda nema niti HDZ-ovca koji bar malo ne sumnja da se iza Škugora ipak nalazio netko moćniji u ovoj operaciji isisavanja novca iz Ine.

Zapravo ljudima i ne bi bio prevelik šok da ispadne da je sama stranka, to je ona otprije poznata policiji i pravosuđu, baš zbog izvlačenja novca iz tvrtki. Samo u to vrijeme se radilo o mnogo, mnogo, mnogo manjim iznosima. No, kako god ova štorija s Inom završila na kraju, a posljednjih dana mainstream mediji trude se staviti je ne pod tepih, nego pod temelje, splitski HDZ je fasovao svoje.

Ovo s Inom toliko je gadljivo da je bilo onih koji su stari i pouzdani glasači ove stranke, a koji zbog osobne higijene nisu mogli izaći na kotarske izbore i zaokružiti HDZ. Koliko god ovi izbori u stvarnosti i operativnosti nemali nikakve veze s Inom. No, čini se da percepcija postaje takve kako se radi jednostavno o lošem troslovnom akronimu, o čemu god se radilo. Pa i kotarskim izborima na kojima je HDZ, da se ne lažemo, podbacio.

U takvoj situaciji za očekivati je kako će opet porasti nervoza i novi unutarstranački izbori HDZ-a u Splitu mogli bi biti napeti. Tim prije što se uz klasične kadrovske priče mora loviti i ideološka, gdje se pozicionirati. Što onda i povratnoj vezi djeluje i na kadrovska pitanja. Centar HDZ-u uzima glasače iz centra, a rast Domovinskog pokreta svjedoči kako HDZ gubi i s te strane glasače. A ne može se više imati platforma koja bi ideološki mogla pokriti oba segmenta.

Sami izborni problemi za stranku. Koji obećavaju da bi unutarstranački izbori mogli biti zanimljivi. A ne treba se isključiti niti udaranje ispod pojasa. Uz sve to, ti unutarstranački izbori pokazat će i kopni li moć Andreja Plenkovića i njegove klike unutar HDZ-a. Što će reći kako je ono što će se uskoro događati u Splitu izuzetno bitno i za političku sliku na razini države.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

15.8℃

NE 6.6m/s

36%

998.9hPA
  Vrijeme oko 14h:
18℃
Čet
17℃
Pet
19℃
Sub
15℃
Ned
13℃
Pon
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno