Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.7℃ | lebić 1.8 m/s
12. travnja 2024. 15:55
Foto: Damjan Tadic / CROPIX  

Je li ova Vlada kokošarskija i od one koju je vodio Ivo Sanader?

PODIJELI

Andrej Plenković sinoć se pokušao pošalicama i relativizacijom izvaditi iz đumbusa poruka koje su izmjenjivale Gabrijela Žalac i Josipa Rimac, a ne može se kazati kako je u tome uspio. Te red pošalica, kako bi to mogao biti Associated Press, te relativizacija da ne zna, pa onda da se treba gledati i kontekst prema kojem, tvrdi AP, ove dvije nisu bile zadovoljne s AP. Tko god bio.

Plenković je to na tiskovnoj konferenciji sinoć odradio po pravilima PR službe, i to američki pristup. Počneš sa šalom, to razbija napetost, potom izrelativiziraš problem i zaključiš s nečim što treba biti upamćeno u javnom diskursu, a to je ovo da nisu bile zadovoljne. Što baš i nije najtočnije, nisu bile zadovoljne drugima, do te razine da su razmišljali hoće li AP biti spreman na ministarske rošade. Tko god AP bio, je li.

I dok je tako AP odrađivao posao po PR udžbenicima, spremao mu se nova oluja s telefonskim porukama. Baš mu postaju problem. Jer nekih sat-dva nakon njegove predstave tjednik Nacional izašao je s porukama koje su izmjenjivali šef Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i glasnogovornik Vlade Marko Milić. Ukoliko se pokaže da su točne, a obično se u ovakvim slučajevima to pokaže, doći će se do zaključka da trenutna Vlada toliko kokošari da se bavi i zapošljavanjima pripavnika u državnim poduzećima.

Tako jedna poruka glasi: “Marko, molba. Molim Te, pitaj Šefa, za zapošljavanje u H. šumama – Branka Filipetija (pripravnik lovstva). On zna o kome je riječ. Hvala i pozdrav. ” Zapravo je ovo jako dramatično iz više razloga. Ponajprije, šef Hrvatskih šuma se raspituje kod glasnogovornika Vlade o najobičnijem zapošljavanju pripravnika. Inače momka iz Makarske koji je 2020. godine diplomirao na osiječkom sveučilištu. Potom, on to ne pita samog glasnogovornika, nego zapravo premijera. I na kraju, najproblematičniji dio, izgleda da premijer zna o kome se radi.

U drugom razgovoru sam Marko Milić raspituje se za Niku Dujmovića, koji je pak diplomirao na zagrebačkom sveučilištu 2017. godine, pa je onda vjerojatno i generacijski blizak glasnogovorniku Vlade. Jakupčić odgovara da će godinu dana raditi na određeno, a potom dobiti stalni posao, da je čuo da je dobar. Na kraju mu se Milić zahvaljuje. Nacional navodi kako se iz poruka šefa Hrvatskih šuma vidi da je radio usluge ministru Davoru Filipoviću, predsjedniku Ureda premijera Zvonimiru Frka-Petešiću te tajniku HDZ-a Krunoslavu Katičiću. Poruke su inače skinute u istrazi koja se vodila protiv Jakupčića i, opet, Josipe Rimac, zbog spornih vjetroelektrana.

Nitko nije imao lažnu predstavu da kod nas nema trgovine utjecajom, korupcije i sličnih pojava. Dapače, građani znaju da toga ima ohoho. Ipak, vjerojatno i najveće cinike je iznenadilo da se ide do razina da premijer hendla poslove oko zapošljavanja pripravnika po državnim poduzećima. Često menadžeri znaju pretjerati s mikromenadžmentom u firmi, pa se brinuti o stvarima kojima se trebaju mučiti njihovi podređeni. No, državna uprava ovime je otišla u jedan neviđen ekstrem, guglanjem se ništa slično nije moglo naći bilo gdje, čak i u krajnje nedemokratskim sustavima. Ni diktatori se ne zamaraju zaposlenjima pripravnika u šumarijama.

Možemo samo ponoviti jučer napisano. U normalnom demokratskom zapadnom sustavom ova Vlada ne bi preživjela ovaj tjedan, do petka bi bila iseljena iz Banskih dvora i spremali bi se za nove izbore. Poruke Josipe Rimac, Gabrijele Žalac i Krunoslava Jakupčića u svim državama zapadno od Panonske doline značile bi krah Vlade. Nažalost, kod nas to najvjerojatnije neće biti slučaj. Bit će samo zanimljivo što će na ovakav razvoj s porukama reći partneri HDZ-a u Vladi, koji im omogućuju ruke za opstanak u Saboru.

Za kraj se mora postaviti jedno pitanje. Je li Vlada Andreja Plenkovića najkokošarskija u Hrvatskoj ikada? Do sada tu stigmu nosi ona koju je vodio Ivo Sanader, koji je na večerama dogovarao prodaju državnih tvrtki za sitni prilog od pet milijuna eura (deset zapravo, ali negdje se tih drugih pet zagubilo). S ovakvim stvarima, sređivanjem zaposlenja pripravnicima, dojam je da je ova otišla još dalje, puno dalje.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.7℃

SW 1.8m/s

33%

1025.8hPA
  Vrijeme oko 17h:
25℃
Sub
25℃
Ned
24℃
Pon
20℃
Uto
20℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno