Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 13.3℃ | jugo 5.7 m/s
1. ožujka 2024. 21:24
Ilustracija, Foto: Damjan Tadic / CROPIX  

Izjava dana: Sliku svoju ljubim

PODIJELI

Hotel s pet zvjezdica. Centar Zagreba. Društvo odabrano, europsko. EPP. Tema – “Road to recovery“ (put oporavka). Glavni govornik – AP.

Ako postoje zadani uvjeti za našeg premijera u kojima se on osjeća bolje nego u ovim navedenim, onda je to eventualno hotel sa zvjezdicom više u centru belgijske metropole, ali u svakom slučaju – AP nije razočarao.

Evo kratke kompilacije;

  • Imamo stabilnu parlamentarnu većinu koja je osigurala temeljni preduvjet nacionalnog razvoja Hrvatske, a to je politička stabilnost
  • Stabilnost donosi razvoj, a stagnacija znači da gubimo korak za onima koji su ispred nas
  • Socijalna kohezija je izrazito važna, a vlada je u uvjetima COVID krize i kasnije agresije Rusije na Ukrajinu djelovala upravo kako bi je očuvala.
  • U vremenima krize pod svaku cijenu je potrebno održati društvenu koheziju, a u tome pomažu ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu.
  • Mjerama državnog intervencionizma bez presedana Vlada je spriječila socijalnu rupturu jer nije bilo otpuštanja radnika, stečaja poduzeća i sličnog.
  • Vlada je osigurala da 800 tisuća radnika u privatnom sektoru dobije plaću od države. Niti su radna mjesta očuvana slučajno niti su kompanije ostale na nogama slučajno.
  • Sve je ostalo priuštivo usprkos nevjerojatnim vanjskim pritiscima koji su kreirali inflatorne pritiske.
  • Oporbene stranke nisu, za razliku od HDZ-a, upoznate s europskim temama i velikim strateškim procesima.
  • U odnosu na BDP per capita samo Grčka je dobila više iz EU fonda te je Hrvatska uz Italiju i Španjolsku najuspješnija u raspisivanju natječaja i ispunjavanju kriterija. To znači da smo mudro planirali kriterije.

Eto, birajte sami koja vam je mantra najdraža.

U međuvremenu, zbog sasvim uobičajenog zimskog vremena, južni dio države je treći dan praktično nepovezan s ostatkom, jer službe nisu u stanju napravit svoj posao kako treba, a umjesto toga napadaju građane da su neodgovorni. Isti ti građani plaćaju jedan od najskupljih sustava (ako ne i najskuplji) autocesta u Evropi.

U međuvremenu, ogromnom dijelu građana ni oni proizvodi za koje je vlada ograničila cijene – nisu priuštivi, o ostalim uslugama i proizvodima da ne govorimo, a novi val poskupljenja se najavljuje već mjesecima.

U međuvremenu, nije jasno zašto nam treba toliko pomoći od EU ako smo tako uspješni? Kakva je to privreda i kakvo je to tržište, ako bi se bez intervencionizma vlade privreda raspala, a tržište se urušilo?

Kakav je to sustav, kome zapravo služi – održavanju samog sebe?

Socijalna i društvena kohezija? Ili samo kupovanje socijalnog mira?

Ma važno da traje, barem dok se onaj zagrebački hotel ne pretvori u onaj briselski, a kasnije neka se ovi neodgovorni brinu kad sve to pukne kao balon.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

13.3℃

SE 5.7m/s

76%

1008.8hPA
  Vrijeme oko 22h:
12℃
Sub
11℃
Ned
13℃
Pon
10℃
Uto
11℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno