Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
17. lipnja 2024. 00:30
Foto: Boris Kovacev / CROPIX  

Izjava dana: Kako je prodana Fortenova?

PODIJELI

Neki od glavonja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima navodno je kupio 43 posto Fortenove, bivšeg Agrokora. Od ruskog Sberbanka, koji je preuzeo taj udjel vlasništva nakon Todorićeva kraha. Svakako se radi o mutnoj operaciji, koju je jučer prokomentirala i sama tvrtka.

Fortenova grupa nema nikakva službena saznanja o prodaji udjela Sberbanke. Imovina Sberbanke je pod sankcijama i za kupoprodaju je potrebno ishoditi posebne dozvole tijela nadležnih za provedbu sankcija.

E sad, tu nastaje problem. Odakle Arapima dozvola, kako su uopće došli do toga da mogu dilati s tvrtkama koje su pod sankcijama? Treba napomenuti, mađarski Indotek je pokušao kupiti taj udjel, ali nije dobio dozvolu. Mirovinski fondovi nakon njega su pak dobili dozvolu, ali su Nijemci unutar fondova spriječili kupnju.

Tajna se možda krije u posjetu Andreja Plenkovića Emiratima u ožujku, kad se sastao s vladarom ove države. Premijer voli stvari odrađivati tako, samostalno i preko koljena. Transparentnost nije najcjenjenija u njegovom uredu. Što će ovakav posao značiti za zaposlenike Fotrenove i Hrvatskoj teško je sada dokučiti. Saif Bin Markhan Alketbi, formalni kupac, iako u svojoj biografiji navodi da je imao brojna rizična ulagan ja, zapravo i nije nešto poznat ulagač. Što se može pronaći po pustopoljinama interneta, tek je dva javno zapaženija ulaganja imao. U lanac restorana po Londonu te u organizaciju koja se bavi organiziranjem automobilističkih utrka. Koja je propala nakon njegova ulaska u nju. U još nekoliko je tvrtki, uglavnom britanskih, imao imenovanja po upravnim odborima, ali za te tvrtke britanski financijski servisi navode da su bile pod neformalnom kontrolom Krunskog ureda Emirata. Ono što se da primjetiti je da u firmama u kojima ima utjecaja nakon dolaska na čelne pozicije dolaze arapski direktori.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Uto
25℃
Sri
26℃
Čet
23℃
Pet
25℃
Sub
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno