Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
16. lipnja 2024. 23:50
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX  

Izjava dana: Historiograf i branitelj Grlić Radman

PODIJELI

Danas je godišnjica zadnje ruske invazije na Ukrajinu, pa je naš vrli ministar vanjskih poslova, Gordan Grlić Radman na Općoj skupštini UN-a u New Yorku jučer, na liniji svojeg šefa svijetu pokazivao kako snažno Hrvatska stoji uz Ukrajinu.

I rekao je puno dobrih stvari naš ministar, da se razumijemo – od toga kako je generacijska stvar ne šutjeti na kršenja ljudskih prava i suverenih država, preko toga da je Rusija svojom agresijom dovela do ogromne ljudske patnje, do podrške i predanosti suverenitetu, neovisnosti, jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i poziva na trenutni prekid neprijateljstava.

Ono gdje se naš vrli ministar malo zapleo je kad je pokušao ukrajinske patnje usporediti s hrvatskima, pa se malo zabunio. Naime, čak je i na početku svojeg govora rekao kako je ovo prva godišnjica brutalne agresije koja je zapravo eskalacija događaja započetih aneksijom Krima prije devet godina, da bi onda kasnije rekao sljedeće:

Hrvatska je borba za slobodu trajala je duge četiri godine; nemojmo da i Ukrajina toliko dugo čeka na slobodu.

I sad smo zbunjeni. Naime, svakome je jasno da je Ukrajina napadnuta u veljači 2014.-e i da je tada anektiran Krim i dobar dio istočnih ukrajinskih pokrajina. Nakon varljivog primirja, rat je prije godinu dana samo nastavljen, što znači da je ukrajinska borba već u desetoj godini.

Općenito je nejasna ta stalna potreba tipova koji uz anemije često imaju i amnezije da se stalno u priči oko Ukrajine pozivaju na obranu Hrvatske, kao da peru neku svoju savjest.

Ali dobro, čovjeku koji je dobar dio rata proveo u opasnim diplomatskim misijama u Švicarskoj može se te četiri godine učiniti kao vječnost, a kamoli ne više od devet.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Pon
25℃
Uto
26℃
Sri
23℃
Čet
25℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno