Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 34.6℃ | lebić 3.8 m/s
16. srpnja 2024. 14:29
Photo by Patrick on Unsplash  

IZJAVA DANA: Dobro je, struje je nestalo samo do Zadra

PODIJELI

Koliko je struja bitna ljudi shvate tek kad je nestane. Tako je Dalmacija uz dijelove BiH i Crne Gore to jučer spoznala, i to na čedtrdesetak stupnjeva koji su pržili. No, to nije pretjerano diralo ministra energetike Antu Šušnjara.

Moram pohvaliti promptnu reakciju službi, kvar je zaustavljen do Zadra, zaštitni mehanizmi su se aktivirali.

Jasno, oni “samo do Zadra” ne mogu izraziti zadovoljstvo reakcijama službi, već sam ispad sustava je problem sam po sebi, a potom i do četiri sata čekanja da se uključi nije nešto što čovjek može pozdraviti. Vjerojatno bi i ministar da se ta četiri sata pirjao na četrdesetak stupnjeva, dok zbog preopterećenja baznih stanica teleoperatera ne može saznati što se događa, bio bar malo suzdržaniji u samozadovoljstvu. Pogotovo kad bi ga još tražili da bude racionalan s vodom. Koju pogone električne pumpe, a kad se uključe agregati ipak slabije razvijaju potrebni pritisak. Doduše, obzirom na solidan pad telekomunikacijske mreže većina nije ni znala za upozorenje za vodu. A zasigurno Šušnjar ne bi sreću izricao da je bio zaglavljen u liftu čitavo vrijeme.

Bit će zanimljivo gledati razvoj istrage o tome što je dovelo do kolapsa. Jer trenutno ima više teza, od pucanja dalekovoda između Grčke i Albanije, preko požara na strujnoj infrastrukturi Crne Gore, pa do preopterećenja sustava i visokih temperatura. Ono što se može znati već sad da preopterećenje sustava u Hrvatskoj nije razlog, jer je lani bilo dana i s puno većom potrošnjom električne energije, također na visokim temperaturama. A zanimljivo bi bilo čuti i koji su to zaštitni mehanizmi upotrijebljeni od HEP-a, jer ispada da je lako moguće da su jednostavno isključili Dalmaciju iz hrvatskog sustava, kako ne bi kaskadno pao i ostatak države.

Kad je sjeveroistok SAD-a 2003. godine ostao bez struje, istraga je do detalja objasnila kako je spletom okolnosti i ljudskih pogrešaka došlo do kraha. Do te razine da su ustanovili krivicu IT stručnjaka koji su u Ohiu popravljali softverski sustav upozorenja, a o tome nisu obavijestili ljude u samoj distribuciji struje. Ostaje pitanje hoćemo li mi na kraju dobiti nešto slično, ili će ipak tri države svoje istrage obaviti više onako ofrlje. Taj američki krah 2003. godine doveo je do nekih promjena u sustavu distribucije struje u SAD-u, i zato bi bilo potrebno da se i ovdje obavi sve temeljito. Ljudski se nadati, a ministar bi i nakon toga mogao biti sretan.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

34.6℃

SW 3.8m/s

38%

1010.2hPA
  Vrijeme oko 14h:
37℃
Sri
37℃
Čet
36℃
Pet
31℃
Sub
32℃
Ned
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno