Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 33.3℃ | lebić 2.2 m/s
19. srpnja 2024. 19:48
Foto: Ranko Suvar / CROPIX  

HIT DANA: Oprali smo ruke, sve naučili za pet…

PODIJELI

Ime Krešimir Blažević mlađim generacijama uglavnom neće predstavljati ništa, a i stariji će se vjerojatno teže sjetiti tog imena, osim onih najzagriženijih zaljubljenika u glazbu osamdesetih godina, koja se često i neselektivno sva naziva – novi val.

Ipak, Animatori, čiji je frontmen bio Krešimir Blažević, koji bi, da nije prerano umro – danas slavio 65. rođendan – apsolutno spadaju u vrhunac zagrebačkog novog vala, a i do dana današnjeg njihovi hitovi “Komarci“ (Ljeto nam se vratilo),“Anđeli nas zovu da im skinemo krila“, “Male curice“ ili “Ostat ću mlad“ su česti na plahticama, alias play-listama hrvatskih radijskih postaja.

Animatori su na sceni zabljesnuli kada su u finalu subotičkog rock festivala 1982.-e godine osvojili drugo mjesto, a ako znamo da su s njima nastupali Xenia i U škripcu, jasno je kakva je bila konkurencija.

Nakon toga, snimaju prvi album u produkciji splitske glazbene legende – Željka Brodarića Jappe, da bi dvije godine kasnije snimili i drugi, koji je producirala druga legenda – Husein Hasanefendić – Hus. Nakon toga Blažević odlazi na odsluženje vojnog roka, a Animatori prestaju s radom.

Vraćaju se početkom devedesetih s nešto drugačijim zvukom, a Blažević se ističe radom u glazbenoj industriji – vodi program kultnog zagrebačkog Kulušića, radi kao urednik u nacionalnoj diskografskoj kući, a piše i glazbene kritike, te pripovjetke za djecu.

U čast pokojnom velikanu hrvatske glazbe, – današnji hit dana je naš osobni favorit iz diskografije Animatora, u kojem Krešo pjeva o prolaznoj mladosti.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

33.3℃

SW 2.2m/s

51%

1010.0hPA
  Vrijeme oko 20h:
31℃
Sub
31℃
Ned
29℃
Pon
28℃
Uto
30℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno