Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 34.6℃ | lebić 4.0 m/s
12. srpnja 2024. 18:57

Hit dana: Kad se male ruke slože

PODIJELI

Vlak u snijegu je najpoznatiji dječji roman velikog hrvatskog pisca Mate Lovraka, u originalu nazvan Djeca velikog sela, a pretpostavljamo da nećemo previše spoilati kad kažemo da se radi o školskom izletu iz Velikog sela u Zagreb vlakom, a na povratku vlak zapne u snijegu, pa se razne peripetije, sukobi i zabune na koncu razriješe kad se djeca izvlače iz zajedničke nevolje.

Naime, riječima Ćire Blaževića, utvaramo si da ovaj portal čitaju ljudi koji su čitali lektiru.

Roman je objavljen davne 1933.-e godine, a 1976.-e je Mate Relja snimio uspješni istoimeni film za djecu, u kojem je glavnu ulogu imao mlađahni Slavko Štimac, svojedobno velika zvijezda jugoslavenskog filma.

Knjige i radnje se možda puno onih koji su to davno čitali ili gledali možda i ne sjećaju, ali kako je glazbu za film radio Arsen Dedić, vjerojatno je svima još uvijek poznata naslovna numera iz samog filma, za koje je stihove napisao Drago Britvić, a jutros nam je ta stvar, u izvedbi Zagrebačkih mališana pala na pamet dok smo pisali tekst o najavi elektrifikacije Hrvatskih željeznica koju je hrabro najavio premijer.

I da, može se to u deset godina. Problem je samo što su nam vlakovi trenutno taman negdje na razini sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a i to je poprilično hrabra ocjena.

Ipak, kad se male ruke slože – sve se može… Saperlot!

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

34.6℃

SW 4.0m/s

38%

1009.5hPA
  Vrijeme oko 17h:
34℃
Sub
33℃
Ned
36℃
Pon
33℃
Uto
33℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno