Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 23.6℃ | oštro 3.1 m/s
14. lipnja 2024. 11:43
screenshot Youtube  

Hit dana: Jake had a vision

PODIJELI

John Lee Hooker rođen je na današnji dan 1917. godine u okrugu Coahuma, blizu Clarksdalea, Mississippi. Bio je najmlađe od jedanaestero djece Williama Hookera, nadničara i baptističkog propovjednika i Minnie Ramsey.

Zajedno s braćom i sestrama, bio je školovan kod kuće. U 4. godini roditelji su mu se rastali, a majka se brzo preudala. Očuh je bio pridonio Johnovom prvom susretu s gitarom i drugom vrstom bluesa. Kasnije je John očuhu pripisao zasluge za svoj jedinstveni stil sviranja. Naime, on je smio slušati samo duhovnu glazbu, pa je glazbu prvo iskusio u crkvi. U 6. godini umire mu biološki otac. U 15. godini bježi od kuće, nikad više ne vidjevši majku i očuha.

Lutao je diljem SAD-a radeći u tvornicama. Konačno je došao u Detroit gdje se zaposlio u Fordovoj kompaniji. Svidio mu se život tamo, i ulice prepune svirača. Ipak, gitaristi su bili rijetki, jer su prevladavali klaviristi. Svirao je i na privatnim kućnim zabavama. Njegova glazbena karijera traje od 1948. godine pa sve do smrti 2001. Za to vrijeme izdao je preko 100. albuma i surađivao s nizom glazbenika, a mnogi su i obradili njegove pjesme.

Iako je bio gotovo nepismen, stvarao je sjajne stihove. Bob Dylan bio je jedan od njegovih otkrića. Posljednje godine života proveo je u San Franciscu gdje je bio vlasnik noćnog kluba. Umro je u 83. godini, a nadživjelo ga je 8-ero djece, devetnaestero unučadi, niz praunučadi i nećak.

(Wikipedia)

Povodom obljetnice rođenja jednog od najvećih blues glazbenika u povijesti, hit dana ide iz filma bez kojega ni film ni glazba nikad ne bi bili isti:

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

23.6℃

S 3.1m/s

51%

1015.2hPA
  Vrijeme oko 11h:
25℃
Sub
25℃
Ned
29℃
Pon
26℃
Uto
25℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno