Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.8℃ | pulenat 2.5 m/s
16. lipnja 2024. 23:39

Hadis Najafi – lice jedne narodne pobune

PODIJELI

Za sad je premalo informacija iz Irana da se usudimo upustiti u neku dublju analizu. Tamošnji vladari su uštopali veliki dio interneta pa informacije dolaze na kapaljku. To nije situacija za ulaziti u duboke analize. Ono što je jasno je da se dio stanovništva pobunio zbog rigidnih političko-religijskih pravila, okidač je bio nasilje nad ženama koje su odbijale nositi hidžab.

A ono što isto znamo jeste da je pobuna dobila i svoje lice. Hadis Najafi je ubijena, kažu sa šest metaka, malo nakon što je svoju kosu skupila u punđu i pridružila se prosvjedu, Ova 20-godišnjakinja samo je jedna od djevojaka koja se pridružila borbi protiv rigidnosti, ali je postala simbol borbe protiv očigledno zločinačkog sustava.

Posljednji snimak žive Hadis Najafi

Sustav koji ubija žene samo zato što ne nose komad odjeće je zločinački. Mislim, svaki sustav koji ubija bilo koga je zločinački. Hadis je tako posthumno postala lice jedne borbe, a kako će ta borba završiti, ostaje vidjeti. Treba kazati da je sigurnosni sustav Irana izuzetno brojan i koliko je poznato odan vladarima, kako svjetovnim tako i religijski te nikako neće biti lako prosvjednicima nešto promijeniti.

Pokret žena, koje imaju podršku i velikog broja mušaraca, koliko se može vidjeti na snimkama koje uspjevaju probiti internetsku blokadu, pomalo je dobio i noseću pjesmu. To je iranska verzija stare pjesme narodnog revolta, “Bella Ciao“. Netko bi mogao zamjetiti da se u zanimljivo vrijeme odabrala talijanska narodna budnica.Za sliku o kakvom se političko-religijskom sustavu radi može se pak dobiti uvid u slučaju neodrađenog intervjua iranskog predsjednika Ebrahima Raisia s Christiane Amanpour. Tokom generalne skupštine Ujedninjenih naroda trebali su odraditi razgovor, a Raisi je tražio od nje da u maniri dobrog domaćina pokrije kosu maramom. Ona je to odbila i intervju nije odrađen. Poslije je objasnila zanimljivu stvar. Od nje su u Iranu kad je radila razgovore s tamošnjim političarima tražili da pokrije kosu, u maniri dobrog gosta. Uglavnom, navodnim manirima zapravo guraju svoju rigidnost.

I za kraj jedna dobra vijest. Sve današnje borbe su zbog razvoja komunikacija postale i inforacijske borbe. Zbog toga su mule i iranska vlast i isključili Internet u državi. Zato je dobra vijest da je ovaj vikend Elon Musk potvrdio kako je njegov sustav satelitskog interneta Starlink aktiviran u Iranu. Jasno da će sustav na vlasti nastojati izolirati i taj način komunikacije, ali im neće biti lako. Uostalom, njihovi saveznici Rusi nisu uspjeli u tome u Ukrajini,

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.8℃

W 2.5m/s

48%

1011.2hPA
  Vrijeme oko 23h:
23℃
Pon
25℃
Uto
26℃
Sri
23℃
Čet
25℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno