Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 15.8℃ | bura 6.6 m/s
17. travnja 2024. 17:04
Foto: Ante Cizmic / CROPIX  

Gianni Infantino i FIFA dokazuju koliki im je odmak od stvarnosti

PODIJELI

FIFA je jedna monstruozna organizacija i to nije velika tajna. Da nije takva, ne bi najprije pod sumnjivim okolnostima, s puno donacija nekim ljudima, uopće dovela Svjetsko prvenstvo u Katar u potpuno nedoba, a zatim bi zasigurno, zbog čistog obraza, bar izrazila protivljenje radnim uvjetima na gradilištima stadiona za redikulozno prvenstvo, na kojima su tisuće izginuli u uvjetima koji podsjećaju na robovske.

No predsjednik FIFA-e Gianni Infantino danas je otišao korak dalje. Naime, na sastanku G20 na Baliju, pozvao je Rusiju i Ukrajinu da mjesec dana bude primirje dok traje Svjetsko prvenstvo. Na stranu važnost koju ovaj birokrat sebi traži, ovakav potez ne bi bolje za Ruse odradio ni Kremlj, koji očajnički pokušava postići bilo kakvo primirje, nastojeći dobiti vrijeme za pregrupiranje i obuku dodatnih vojnika. Dok Ukrajinci koriste moment koji imaju i oslobađaju okupirane dijelove svoje države. Jasno da Ukrajinci neće ispoštovati ovako glupast prijedlog, bili bi maloumni da poslušaju.

Nakaradan je ovo pokušaj imitiranja “Olimpijskog primirja“, koje formalno postoji, ali koje nitko zapravo ne poštuje. Radi se o reliktu iz grčke antike, kad se primirje poštovalo kako bi se Igre mogle organizirati i kako bi se izbjegli sukobi s državom koja organizira. Treba napomenuti da vangrčke države nisu poštovale ovo pravilo, dapače, koristili su ga kao vojnu prednost kad se dala iskoristiti.

Početkom devedesetih, vjerojatno potaknuti i ratovima na području biviše Jugoslavije, Međunarodni olimpijski odbor je revitalizirao primirje. Uz pomoć Ujedinjenih naroda, ali uglavnom na papiru. Sama Rusija tri puta je kršila ova pravila, 2008. godine u Gruziji te 2014. i 2022. godine u Ukrajini, zbog čega su ruski sportaši znali nastupati pod olimpijskom zastavom. Napomenimo da su 2022. godine pustili Kineze da odrade zimske Olimpijske igre bez rata, ali su malo prije Paraolimpijskih počeli s agresijom. Napomenimo i da se u svim onim ratovima koje Europi nisu zanimljivi za vrijeme Igara nije prekidalo s ratnim akcijama.

S tim, za kraj, treba se istaknuti kako je i iz ovog kuta Infantino otišao u krivo. Jer, i Olimpijsko primirje se računa samo za proglašene i objavljene ratove. Tako 1994. godine nitko ništa nije komentirao o ratovima u BiH i Hrvatskoj, a borbe su se vodile. No, nije se radilo o objavljenim ratovima, pa se nekako prešlo preko toga. A Rusija je u Ukrajini formalno u “Specijalnoj vojnoj operaciji“, čitavo vrijeme paze da formalno ne uđu u rat, koliko god ovo bio najozbiljniji europski rat od onog Drugog svjetskog.

Sve na stranu, i prošlost i olimpijske navade, frapira količina licemjerja od strane FIFA-e i njezinog čelnika. Nakon svega što se događalo s Katarom i ovim prvenstvom, čovjek bi očekivao bar da se pokriju ušima i šute neko vrijeme. No, čini se kako je zdrav razum nešto disproporcionalno moći koju imate. Napomenimo i da je FIFA poslala cirkularno pismo savezima koji sudjeluju na natjecanju u Kataru, pozivajući ih da se usredotoče na sport. A izignoriraju manje neugodnosti s mrtvim radnicima i manjkom ljudskih prava u toj arapskoj državi.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

15.8℃

NE 6.6m/s

36%

998.9hPA
  Vrijeme oko 14h:
18℃
Čet
17℃
Pet
19℃
Sub
15℃
Ned
13℃
Pon
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno