Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 19.2℃ | bura 6.4 m/s
24. rujna 2023. 12:52

Eksplozije i šteta na Krimskom mostu

PODIJELI

Krimskom mostu kod Kercha jutros nije dobro. Oko šest sati eksplozija je odjeknula mostom dok je prolazio vlak na kojem je bilo u cisterni. Za sada se ne zna je li most pogođen nekim dalekometnim ukrajinskim oružjem ili se pak radi o sabotaži.

Za očekivati je da Rusi pokušaju primiriti lokalno stanovništvo i možda pokušaju taktiku da se radilo o nesreći, ali mogućnost toga ravna je nuli. Osim vagona koji se vide da gore, dosta brzo su stigle i fotografije na kojima se vidi da je oštećen i cestovni trak mosta, koji je fizički odvojen od željezničkog. Tako da se sa sasvim velikom izvjesnošću može pretpostaviti da su Ukrajinci iza ovoga.Ovo je prije svega ogromni psihološki udar na Ruse na Krimu, jer prvi put im je pogođena i žila kucavica. Bez upotrebljivog Krimskog mosta ostaje im kao komunikacija prema Rusiji samo pravac preko melitopolja. Kojeg Ukrajinci periodički gađaju. Osjećaj da rat dolazi i njima i da bi mogli imati probleme s opskrbom zasigurno će djelovati na psihu lokalnih Rusa. Vrijeme turizma im je gotovo.

S vojne strane, Ukrajincima je bitno pokazati i da mogu naštetiti mostu. Čak s te strane nebitno radi li se o nekoj dalekometnoj raketi (HRIM-2 ili preogramirani HAARM bi bili u mogućnosti u nekim opcijama pogoditi most) ili sabotaži. Jer u oba slučaja Rusi moraju pojačati osiguranje mosta. Što znači i ljudstvo i tehniku koje onda neće biti na drugim bojištima.

Za kraj, trena znati da je solidno građene mostove izuzetno teško srušiti iz daljine. Klasične rakete i bombe ipak ga ne mogu srušiti, za to se proizvode posebne penetratorske bombe i obično nisu lakše od jedne tone. No, da neki most nije upotrebljiv ne mora biti srušen. Postoje i razine kad je njegova statika ugrožena zbog oštećenja, te zapravo nema neku mogućnost prebacivanja većih tereta.

PODIJELI

Vezane vijesti

Follow Us

Split

19.2℃

NE 6.4m/s

55%

1014.3hPA
  Vrijeme oko 14h:
23℃
Pon
29℃
Uto
31℃
Sri
25℃
Čet
24℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno