Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 24.4℃ | tramontana 2.1 m/s
25. lipnja 2024. 09:49
justice
Foto ilustracija  

Država protiv transparentnih sudskih registara

PODIJELI

U ljetnim vrućinama i raznim medijskim histerijama Vlada pokušava suzbiti razinu ionako slabe transparentnosti izmjenama Zakona o sudskom registru. Naime, još samo danas traje javno savjetovanje o prijedlogu tog novog zakona, koji otežava uvid u vlasništvo trgovačkih društava.

Dosadašnje rješenje je bilo jednostavno, tko god je htio vidjeti tko je upisan u sudski registar kao vlasnik ili direktor ili član nadzornog odbora trgovačkog društva, sve što je trebao je otići na sudreg.pravosudje.hr, internetske stranice sudskog registra. Tu se jednostavno moglo provjeriti sve sudske upise, poput vlasništva temeljnog kapitala i slično, samo je bilo potrebno ime ili matični broj poduzeća.

Kome je to koristilo? Prije svega, samim poduzetnicima, koji su na taj način mogli provjeriti s kime stupaju u poslovni odnos te krije li se iza nekog poduzeća klasični hrvatski poduzetnik spreman prevariti i rodbinu za svoju zaradu. Uz to, koristili su i mediji, Recimo na taj se način doznalo da supruga Tomislava Karamarka, u tom trenutku najmoćnijeg čovjeka u državi, posluje s poduzećima koji su u vlasništvu Rusa bliskih ruskoj vlasti. Ili se saznalo da je jedno poznato poduzetničko-tajkunsko ime preuzelo poduzeće kojim se obitelj Zdravka Mamića pokrivala za svoju jahtu, koju su formalno rentali (manji porezi).

Što sada država pokušava napraviti? Od sudskog registra napraviti servis koji bi se naplaćivao 200 kuna mjesečno. Čime bi prije svega izbili mogućnost da novinari prčkaju po sudskom registru i vlasništvima poduzeća, a svakako bi i male tvrtke nastradale, kojima je 200 kuna mjesečno za možda jednu ili dvije provjere godišnje jednostavno previše u doba kad se nastoje racionalizirati prihodi zbog prejakog poreznog opterećenja od strane države.

Ukratko, politika ne želi da baš bilo tko propitkuje tko što ima, kakvo poduzeće, nekretninu ili roštilj od 120 kvadrata. Novi udar na transparentnost.

PODIJELI

Vezane vijesti

Odgovori

Search

Follow Us

Split

24.4℃

N 2.1m/s

74%

1011.5hPA
  Vrijeme oko 2h:
21℃
Sri
24℃
Čet
21℃
Pet
22℃
Sub
24℃
Ned
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno