Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 19.3℃ | bura 1.7 m/s
25. svibnja 2024. 06:09
Foto: Nera Simic / CROPIX  

Dobronić krenuo u smjene na Vrhovnom sudu, prvi pali šefovi odjela

PODIJELI

Radionice i okrugli stolovi najčešće su generalno gubitak vremena, tek se može valorizirati kontakte koji se ostvare na taj način. No, jedan orkugli stol ovog tjedna doveo je do toga da se predsjednik Vrhovnog suda mora obraćati javnosti, da njegova dva najbliža suradnika ostaju bez pozicija, a da niti jedan medij zapravo nema niti transkript niti snimku navedenog okruglog stola.

Naime, na okruglom se stolu raspravljalo o vansudskim honorarnim zaradama sudaca, za fuševe, reklo bi se, pri čemu je čelnik Vrhovnog suda Radovan Dobronić iznio podatak da pojedini suci gotovo pa godišnju plaću tako dobiju sa strane. Založio se za restriktivnija pravila po tom pitanju, a negativne komentare o tome imali su dva njegova najbliža suradnika na Vrhovnom sudu, Damir Kos kao šef kaznenog odjela te Marin Mrčela, čelnik Odjela za praćenje europskih propisa.

Dobronić nije prošao preko toga, nego ih je smijenio s pozicija, dakle, ostaju suci, ali više ne vode odjele. “Radi se o stiuaciji da je ono što sam ja rekao i za što sam dobio podršku u Saboru, sad to moram i provesti u praksi, ne samo na riječima”, kazao je danas. Kos je pak u medijima izašao sa stavom da je njegova hitna smjena obavljena protupropisno, a i necivilizirano.

Problem je javnosti što direktni uvid u zbivanja za vrijeme okruglog stola ne postoji. Niti jedan zagrebački medij nije uživo popratio okrugli stol, barem se na internetu ne može pronaći ništa. Tako da ostaje samo svjedočenje suca Dobronića, koji tvrdi kako su “oni koji su bili protiv bili puno agilniji i žestoko su se opirali uopće raspravi”.

A svima nama sad ostaje jedno pitanje. Je li se ovo stvarno pojavio netko tko želi srediti stanje u sudstvu?

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

19.3℃

NE 1.7m/s

52%

1017.2hPA
  Vrijeme oko 5h:
17℃
Ned
19℃
Pon
17℃
Uto
17℃
Sri
17℃
Čet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno