Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 35.5℃ | lebić 1.9 m/s
18. srpnja 2024. 21:25
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX  

Diskriminacija na hrvatskim stadionima – pa nećemo se valjda držati propisa kao pijani plota

PODIJELI

HNK Šibenik ograničio je prodaju ulaznica za zapadnu tribinu stadiona na Šubićevcu za utakmicu Šibenika i Hajduka koja se igra u petak na građane s prebivalištem u Šibensko-kninskoj županiji.

U Disciplinskom pravilniku Hrvatskog nogometnog saveza postoji članak 88, u čijem prvom stavku piše ovo:

1) Tko javno vrijeđa, omalovažava ili diskriminira drugog na rasnoj (uključujući i boju
kože), nacionalnoj, regionalnoj, vjerskoj, rodnoj, jezičnoj ili svjetonazorskoj osnovi,
kao i tko ističe simbole ili geste koji označavaju nesnošljivost kaznit će se (…)

U stavku trećem istog članka piše sljedeće:

3) Kada nekoliko osoba (igrači i/ili djelatnici) istog kluba istovremeno počini
prekršaj iz stavka 1. ovog članka, ili postoje druge otežavajuće okolnosti kod
počinjenja navedenog prekršaja, klub čiji igrač i/ili djelatnik počine takav prekršaj
kaznit će se:

  • kod počinjenog prvog prekršaja oduzimanjem tri boda ili s tri negativna boda,
  • kod počinjenog sljedećeg prekršaja oduzimanjem šest bodova ili sa šest
    negativnih bodova,
  • kod počinjenog trećeg i svakog sljedećeg prekršaja vraćanjem u niži stupanj
    natjecanja ili diskvalifikacijom iz daljnjeg kup natjecanja

Kontaktirali smo nekoliko pravnih stručnjaka koji su neslužbeno potvrdili našu sumnju kako ovakva odluka jasno predstavlja diskriminaciju po mjestu prebivališta, tj. regionalnu diskriminaciju.

Shodno tome, uputili smo upit HNS-u, a odgovorio nam je glasnogovornik, Tomislav Pacak, reda radi ćemo prenijeti cijeli odgovor:

“Nastavno na Vaš upit oko mjere ‘ograničavanja prodaja ulaznica’ ovim putem Vas obavještavamo kako je ona isključivo odgovornost organizatora (HNK Šibenik), a utemeljena je na Pravilniku o zaštiti i sigurnosti u članku 28., “Prodaja ulaznica”, stavak 3. koji kaže da prodaja ulaznica za utakmicu podliježe striktnoj kontroli. Ako je moguće, prodaja ulaznica za utakmicu organizirat će se na način da navijačima dviju suparničkih ekipa budu dodijeljene ulaznice za različita odvojena područja stadiona.

Nadalje, temelji se i na članku 29. “Raspodjela ulaznica”, stavak 4. koji kaže da u dogovoru s policijom i/ili drugim tijelima vlasti, organizator utakmice mora osigurati da, ako se to smatra potrebnim, ulaznice budu raspodjeljivane na takav način da se osigura optimalno odvajanje različitih navijačkih skupina navijača, imajući na umu, za utakmicu koja se igra na neutralnom terenu, da mogu biti tri skupine gledatelja, tj. navijači svake od ekipa sudionika i lokalni, neutralni navijači.

Također, stavak 5. istog članka kaže da kao dio postupaka odvajanja, navijači moraju biti obaviješteni:

  • o sektorima stadiona za koje im je dozvoljeno kupiti ulaznice,
  • da ako budu pronađeni na pogrešnom sektoru, među protivničkim navijačima, mogu biti premješteni na prioritetni sektor ili udaljeni sa stadiona, već kako odluči organizator i policija i/ili drugo tijelo vlasti.

Kvote ulaznica i cijene su regulirane člankom 32., stavak 2. koji kaže da u slučaju da odvojeno područje stadiona za gostujuće navijače čini više od 5% ukupnog kapaciteta stadiona, sva mjesta u odvojenom području moraju biti stavljena na raspolaganje gostujućem klubu, osim ako se odnosni savezi ili klubovi drugačije ne dogovore.

S obzirom na to da se radi o utakmici visokog rizika, primjenjuje se Protokol o sigurnosti na utakmicama visokog rizika, a na Vaš upit odnosi se članak 7. Protokola o sigurnosti na utakmicama visokog rizika koji kaže kako će se HNS i klubovi dodatno angažirati u komunikaciji s navijačima u svrhu razmjene informacija koje su bitne za sigurnost na utakmicama te će predložiti zajedničke mjere (HNS-a, klubova, predstavnika navijačkih skupina), kako bi smanjili rizik od izbijanja nereda.

Između HNK Šibenik i HNK Hajduk je sklopljen ugovor kojim su definirani uvjeti prodaje ulaznica i ponašanja na stadionu te su ulaznice dostavljene gostujućem klubu za izvršenje prodaje.

Za navedenu utakmicu je raspoloživo ukupno 3.701 ulaznica od čega je gostujućem klubu dodijeljeno 638 odnosno cijela istočna tribina na stadionu Šubićevac što čini više od 17% kapaciteta stadiona, iako je propisana obaveza domaćeg kluba 5%, a poznato Vam je da stadion Šubićevac ima samo dvije tribine.

Uvjeti prodaje, distribucije i dodjele ulaznica i ograničenja vezana uz unos i korištenje navijačkih rekvizita na stadionu, posebno transparenata kojima se potiče nasilje, mržnja ili druga protupravna ponašanja, kao i suradnja organizatora i policije u navedenom kontekstu, propisani su Pravilnikom o zaštiti i sigurnosti HNS-a i primjenjuju se u skladu s odredbama Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

U smislu Zakona o javnom okupljanju, kao i Pravilnika o zaštiti i sigurnosti, sva odgovornost je na organizatoru što je u ovom slučaju HNK Šibenik.“

Kako naš upit nije imao veze s odvajanjem navijačkih grupa, jer taj dio je riješen činjenicom da je na zapadnu tribinu stadiona zabranjen ulaz s obilježjima gostujućeg kluba, niti smo pitali za unošenje rekvizita, niti o kapacitetu tribina, samo smo pitali za regionalnu diskriminaciju.

Shodno tome, u odgovoru smo upozorili gospodina Packa da je naše pitanje bilo vezano za ograničavanje prodaje ulaznica po mjestu prebivališta i poveznicu takve odluke s člankom 88. Disciplinskog pravilnika i zatražili dodatno pojašnjenje.

Još jučer smo poslali dodatni upit, ali odgovor još uvijek nismo dobili. Naime, ovako dugački odgovori koji nemaju puno veze s upitom su uobičajena praksa kod komuniciranja sa stručnjacima za public relations. Kao i odugovlačenje s odgovorom, ne bi li cijela stvar prošla ispod radara na koncu.

U svakom slučaju, ako dobijemo dodatni odgovor, i njega ćemo objaviti.

Da se odmaknemo od pravne terminologije, idemo čisto u praksi pokazati što znači ovakva odluka.

Ukoliko , evo zamislimo, Andrej Plenković odluči uzeti vikend godišnjeg odmora, pa recimo ode u Skradin malo odmoriti i u svojstvu privatne osobe odluči u petak navečer otići na utakmicu, pa povede recimo Gordana Jandrokovića i usput povede turskog predsjednika sa sobom, jer se ovome svidjelo u Hrvatskoj, njih trojica neće moći kupiti ulaznicu.

Isto tako, ukoliko se u Šibeniku toga dana nađe neki njemački turist, pa privučen svjetlima reflektora odluči pogledati kako prvoligaški nogomet u Hrvatskoj izgleda – neće ni on moći kupiti ulaznicu.

Kako su takvi ljudi obično upoznati sa svojim pravima, vrlo vjerojatno će spominjati potrošačka prava, diskriminaciju, i stvar bi mogla završiti na nekom od sudova.

A da se vratimo na pravni teren – u PRAVILNIKU HNS-a je zabranjena regionalna diskriminacija.

Ono što je posebno upitno jest činjenica da HNK Šibenik sam sebi radi problem, naime Društvo prijatelja Hajduka u Krešimirovu gradu broji preko tri tisuće članova, dakle dovoljno da napune zapadnu tribinu, a tek to pokazuje koliko je ovakva odluka besmislena.

Ipak, to odgovorne u klubu sa Šubićevca ne sprječava donositi takve odluke.

Za sam kraj, nešto poprilično paradoksalno što ćemo prepisati od jednog kolege – na zapadnu tribinu stadiona u Šibeniku se ne može u majici s likom Mate Miše Kovača, a što ćemo ako se pojavi Mate Mišo osobno? Može li on ući?

I da, još jedno pitanje – kako će u ložu Lukša Jakobušić, koliko je nama poznato – loža je na zapadnoj tribini? I zašto?

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

35.5℃

SW 1.9m/s

34%

1012.5hPA
  Vrijeme oko 20h:
35℃
Pet
31℃
Sub
31℃
Ned
27℃
Pon
28℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno