Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 25.7℃ | lebić 1.8 m/s
12. travnja 2024. 16:34

Danas je Dan oslobođenja Splita

PODIJELI

Dan 26. listopada 1944. godine označio je važnu političku i vojnu pobjedu za Split, jer je to dan kada grad biva konačno oslobođen i pripojen Hrvatskoj. Riva je bila prepuna ljudi koji su s oduševljenjem, unatoč kiši, došli pozdraviti pripadnike 8. dalmatinskog korpusa. Posebno izdanje Slobodne Dalmacije, donijelo je samo jedan naslov: „Oslobođen je Split, ponos hrvatske Dalmacije“.

Nažalost, svjesni smo toga da će se pod ovim kratkim tekstom javiti komentari koji će osporavati činjenice navedene u prvom pasusu, a nas proglasiti “antifama” i Jugonostalgičarima, ali tako to valjda biva s činjenicama. Da napišemo kako je zemlja okrugla, ili da cjepiva spašavaju ljude već bi se javio netko i to povezao na neki način s onom besmislenom raspravom o ustašama i partizanima, zanemarujući činjenice.

Gradska vlast i predstavnici antifašističkih udruga će danas položiti vijence, past će i poneki prigodni govor, glazba će čak i zasvirati neku davno zaboravljenu melodiju.

A onda ćemo se vratiti u stvarnost, u kojem Split zaboravlja možda i najsvjetliju epizodu svoje povijesti – period kad je gotovo trećina njegovih građana aktivno sudjelovala u borbi protiv fašizma, a praktično svi, uz samo par desetaka iznimaka tu borbu aktivno podržavali.

A njihovi potomci se toga danas, iz dnevno političkih i konformističkih razloga – srame.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

25.7℃

SW 1.8m/s

33%

1025.8hPA
  Vrijeme oko 17h:
25℃
Sub
25℃
Ned
24℃
Pon
20℃
Uto
20℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno