Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 34.6℃ | lebić 4.0 m/s
12. srpnja 2024. 19:02
Bojan Ivošević Foto: Tom Dubravec / CROPIX  

Bojan Ivošević: Stihijski turizam nam dolazi na naplatu

PODIJELI

Split je postao party destinacija, stanovnici iz centra se žale da je palača krcata pijanim turistima, kako biste to riješili?


Trenutna situacija rezultat je dugogodišnjeg stihijskog turizma koji nam sada dolazi na naplatu. Umjesto obiteljskog turizma i gostiju veće platežne moći, postali smo party destinacija za razularene tinejdžere koji se dolaze zabaviti, uz minimalnu potrošnju. Ovom problemu treba pristupiti sveobuhvatno, na nekoliko razina. Da bi se odlučno krenulo u uvođenje reda, za početak je neophodna suradnja Grada, policije i pravosuđa, kao i jasno definiran način upravljanja starom gradskom jezgrom. Korake u tom smjeru smo već poduzeli, pokretanjem izrade plana upravljanja jezgrom, ali i osnivanjem Fonda za obnovu stare gradske jezgre. Njegova je primarna namjena obnova nekretnina u centru grada jer život u staroj gradskoj jezgri treba očuvati, kroz poboljšanje životnih uvjeta stanara, ali i vraćanje kvalitetnog sadržaja u taj dio grada. Ako će ugostiteljski objekti i liquor shopovi biti jedino što možemo ponuditi u staroj gradskoj jezgri, onda se ovakvom stanju ne trebamo čuditi. Mi smo još prošlog ljeta pokazali da je red moguće uvesti, tako što smo riješili dugogodišnji problem enormne buke, a sada je potrebno uspostaviti javni red i mir. To ne bi trebalo biti teško, ako su sve strane zainteresirane za rješavanje problema.


Čuli smo puno o problemu parkiranja u Splitu, ali rijetko se priča o problemu parkiranja motora, količina označenih mjesta za motocikliste u odnosu na broj registriranih motora je praktično nepostojeća, što namjeravate napraviti?


Desetljećima su se gradske uprave ponašale kao da motori ne postoje pa tako u centru grada danas imamo situaciju da je broj motora veći od broja parkirnih mjesta. U idućem mandatu razmotrit ćemo Trg Gaje Bulata i Trg dr. Franje Tuđmana u cjelini sa Šperunom, kao lokacije na kojima bi se mogla napraviti dodatna parkirna mjesta. Što se tiče ostalih kvartova, svakom novom rekonstrukcijom ulica, u obzir se uzimaju i vlasnici motora.


Bez obzira na činjenicu da dobar dio cesta nije pod direktnom ingerencijom grada, Splitu trebaju stotine kilometara novog asfalta, što planirate s tim?


Kao i za svaki drugi projekt, za to su potrebna financijska sredstva. Ne postoje EU fondovi koji bi održavali nerazvrstane ceste u Splitu. Mi smo tijekom deset mjeseci na vlasti sanirali većinu deset godina starih dugova Grada Splita koncesionarima, ali u budućnosti nas očekuje rast cijena održavanja, s obzirom da uskoro ističu ugovori s cijenama definiranim prije četiri godine. Matematika je jasna, ako želimo više ulagati, trebamo više prihoda od komunalne naknade, pri čemu treba uzeti u obzir i da se dio prihoda iz komunalija troši na rashode vrtića, što nam omogućava jednu od najnižih cijena vrtića u državi.


Kako natjerati Županiju da se pokrene oko Lećevice, da se za godinu ili dvije ne ponovi priča s Karepovcem, činjenica je da se već debelo kasni?


Ne možemo utjecati na odluke koje su pod ingerencijom Županije, ali možemo zahtijevati da odgovorno rade svoj posao. Na nama je da što manje ovisimo o Lećevici i da sustav gospodarenja otpadom u Splitu bude razvijen do te mjere da u Lećevicu ne odvozimo niti planiranih 50 posto miješanog komunalnog otpada. Za to nam je potrebna jaka infrastruktura koja podrazumijeva sortirnicu, kompostanu, polupodzemne kontejnere s čitačima kartica i dodatna reciklažna dvorišta, da bismo motivirali građane na odvajanje otpada.


Kada biste mogli dovesti nekog od aktivnih bivših igrača Hajduka koji igraju vani, koga biste najradije opet vidjeli u bijelom dresu?


Maria Pašalića. Navedena odluka nije zasnovana na poziciji koju igra ili na njegovim igračkim kvalitetama.


Je li Vam draži glavomet ili picigin?


Glavomet je na Bačama relikt prošlosti, može ga se još vidjeti na Firama tu i tamo, tako da je odgovor picigin. Moram napomenuti da je u međuvremenu nastalo još nekoliko igara na Bačama koje su se svojevremeno „uhvatile“. Posebno bih istaknuo picigol koji je narastao do te razine da se već tri godine igra van lita u dvorani, dva puta tjedno, bez prestanka.


Šta imate protiv Trafika?


Za one bez valjanog ugovora o korištenju javne površine, imam rješenje o uklanjanju.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

34.6℃

SW 4.0m/s

38%

1009.5hPA
  Vrijeme oko 17h:
34℃
Sub
33℃
Ned
36℃
Pon
33℃
Uto
33℃
Sri
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno