Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 7.6℃ | bura 4.1 m/s
10. prosinca 2023. 15:02
foto: Škmer  

BISER MORA 2022 završen je pobjedom rumunjskog chefa Alexandru Sbancua

PODIJELI

Pobjednik 17. Bisera mora je rumunjski kuhar Alexandru Sbancu (37), a drugoplasirani splitski chef Petar Vlak koji je karijeru započeo radeći s Mirom Bogdanovićem. Treće mjesto pripalo je talijanskom natjecatelju Massimilianu Godini.

On je zamijenio kolegu iz Trsta, Briana Furlani Galantea, prošlogodišnjeg pobjednika Bisera mora, koji je odstupio zbog zdravstvenih razloga. Pobjednik je pripremao rižoto s plavim rakom, a glavno jelo bio mu je filet mola central cut, a za desert pripremio je mousse od jagoda.

“Po prvi puta sam na Biseru mora, a do sada sam se natjecao u nizu zemalja. Moja specijalnost su mediteranska i orijentalna kuhinja, a po mišljenju žirija izgleda da sam se dobro snašao u black boxu, dakle, u kuhanju s namirnicama koje su nam dodijeljene pred samo natjecanje. Tražila se brzina i kreativnost, a to mi nije bio problem jer takav mi je uostalom i posao u restoranu Chez In gdje sam executive chef” – kazao je Alexandru Sbancu iz Iasija u Rumuniji.

Juniorski prvak Bisera mora je Vehid Šaldić (22) i sam je bio po prvi put na Biseru mora. Zaljubljenik je u molekularnu kuhinju iz Bosne i Hercegovine koji karijeru gradi u Hrvatskoj. Natjecao se čak u 12 kategorija.

“Nema što nisam kuhao u tri dana natjecanja i osvojio 12 medalja, a planovi su i dalje učiti i uzeti još više medalja na idućem Biseru mora. Srednju školu sam završio u Puli, a prve korake na natjecanjima sam napravio uz mentora Erika Glavicu. Radim u hotelu Pinija u Petrčanima kod Zadra, volim moderna riblja jela i uz to molekularnu kuhinju. Kako bi napredovao, čitam jako puno knjiga, educiram se kod kolega koji su specijalisti, a posljednje dvije godine i u inozemstvu” – kazao je Šaldić.

PODIJELI

Vezane vijesti

Odgovori

Search

Follow Us

Split

7.6℃

NE 4.1m/s

93%

1012.0hPA
  Vrijeme oko 13h:
9℃
Pon
12℃
Uto
15℃
Sri
16℃
Čet
14℃
Pet
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno