Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 35.5℃ | lebić 1.9 m/s
18. srpnja 2024. 21:38
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX  

Arbitraža s MOL-om: Pedro Sanader kao smokvin list za sve marifetluke

PODIJELI

Financijski gledajući Hrvatska je u gubitku spora s MOL-om zapravo dobro prošla, jer treba isplatiti malo više od milijardu kuna, dok je mađarska strana tražila toliki iznos, ali u dolarima. Dakle, šest puta manje nego su tražili bit će im isplaćeno. Mađarska kompanija jučer se u svom priopćenju mnogo više osvrtala na dio odluke koji govori kako nije dokazano nikakvo koruptivno djelovanje, želeći time ustvrditi nevinost alfe i omege tvrtke, Zsolta Hernadija. Hrvatska strana je već kazala kako nekakav artibtražni trgovački sud ne može biti nadležan za kaznene postupke. Što je dobro, čak ni mi nismo Nigdjeništan pa da nekakvi stručnjaci međunarodnog trgovačkog prava mogu zaključivati umjesto naših kaznenih sudova.


Ono što je tužno u svemu ovome, mnogo tužnije od činjenice da ćemo MOL-u isplatiti nešto preko milijardu kuna, jeste da će zauvijek ostati dojam kako se iz sfera domaće politike često nalazilo likova jako visoko pozicioniranih, a koji su u najmanju ruku nekako više bili za mađarsku stranu u mnogim razračunavnjima naše države i njihove tvrtke, koja je pak samo produžena ruka mađarske države. I čemu okolišati, dojam u javnosti je da su mnogi bili dobro honorirani kroz godine od strane Mađara, na ovaj ili onaj način, nije samo Sanader bio s rukama u pekmezu. On je samo ispao zgodan Pedro: čemu tražiti dalje i preispitivati druge kad se uhvatilo prvog među jednakim, samog premijera velikih komunikacijskih sposobnosti, najmoćnijeg čovjeka druge polovice prošle dekade, omiljenog vođu brojnih medija tog doba, koji je jedan dan samo odjahao u suton. A potom bio uhićen.


Pedro Sanader poslužio je kao smokvin list za sve prijašnje i daljnje marifetluke koji su se događali s Inom i MOL-om, jer tko može više prigovoriti? Uhićen je bivši premijer, može li jače od toga prezentirati se borba protiv korupcije? I želja za sređivanjem mutnih poslova u naftnom i plinskom biznisu. Ovako sa strane, mnogo bolje bi bilo da se Sanaderu ponudio neki dogovor, da umjesto zatvora guli krumpire, ako ih je Čobanković išta ostavio, ali i da odruka sve druge koji su sudjelovali u mutnim poslovima s naftom i plinom. U mnogim bi se vilama zaplakalo na takav dogovor, isti oni mediji koji su slavili Sanadera rigali bi vatru da se pogoduje zločincu, a vjerojatno bi i porastao promet na graničnim prijelazima prema Bosni i Hercegovini. Bježali bi pripadnici iz svih političkih struja koji su bili na vlasti u posljednjih dvadeset godina, jer kod svih se nalazilo ljudi koji su bili “ruka ruku mije” u naftnim i plinskim poslovima.


Ali ništa od toga, Sanader je i dalje u zatvoru, čak nakon slučaja Desinec raspitivao za “svoje pritvorene Dalmatince”, Ina se nije otkupila, donose se čudne odluke koje pogoduju Mađarima, Viktor Orban otvoreno svojata hrvatsku obalu, Zsolt Hernadi pojašnjava da je Mađarskoj teško sa sankcijama Rusiji baš jer nema mora, a odluku ove posljednje arbitraže nećemo vidjeti, “jer sadrži osjetljive podatke o Ini”. Iako su neosjetljivi kad je Ina u pitanju bili prije svega političari, ali na kraju balade, i građani nose dio križa za ovo. Jer i oni su MOL-u prodavali svoje dioničke pakete u nekad nacionalnoj naftnoj kompaniji. Draga je nama Ina, ali su nam još draže pare. Koje sad trošimo na gorivo od kojeg zarađuju Mađari.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

35.5℃

SW 1.9m/s

34%

1012.5hPA
  Vrijeme oko 20h:
35℃
Pet
31℃
Sub
31℃
Ned
27℃
Pon
28℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno