Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 24.4℃ | tramontana 2.1 m/s
25. lipnja 2024. 09:39
Foto: Davor Pongracic / CROPIX  

Afera plin – uloga Josipa Šurjaka i kako je OMS uopće dobio dozvolu za trgovinu plinom

PODIJELI

Još je jedno pitanje u Aferi plin ostalo do sada neodgovoreno, a zapravo je izuzetno bitno. Naime, zašto su Škugor i Husić uopće uključili Josipa Šurjaka u svoj volšebni plan varanja Ine, savršeno dobro bi funkcionirali i bez njega, a ako se baš željelo izvlačiti novac preko udjela u poduzeću OMS Upravljanje, nejasno je zašto nekog anonimusa nisu stavili tamo. A ne predsjednika Hrvatske odvjetničke komore koji ipak može izazvati neku sumnju kad se pretražuje sudski registar.

Zaključak se nameće da im je Šurjak baš trebao, da nije nitko drugi mogao biti na toj poziciji. Zašto je to tako, na istražiteljima je da zaključe, ako budu smjeli. Jer nitko se dobrovoljno ne odriče 70-tak milijuna kuna koliko su zavjernici na kraju morali ostaviti Šurjaku na račun. Neki anonimus bi se zasigurno zadovoljio i s desetak puta manjim iznosom.

No, za dodatno razjašnjavanje ovog pitanja, treba se uspostaviti vremenski tijek čitave ove neobične operacije. Iako je USKOK u svom priopćenju naveo kako je organiziranje kriminalne skupine počelo u lipnju prošle godine, dokumenti i podaci govore kako su zasigurno razmišljali o tome i prije, a zapravo vjerojatno i radili temelje krađi. Naime, 24. siječnja 2020. godine Trgovački sud u Zagrebu tada jedinom osnivaču OMS Upravljanja Goranu Husiću odobrava upis u sudski registar novih djelatnosti kojima se tvrtka bavi.

A nove djelatnosti su, jasno, trgovina plinom i sve srodne djelatnosti, kao i sve što ima veze s energetikom. Do tada Husić i njegova tvrtka nikakve veze s plinom nisu imali, bila je registrirana na onaj klasični sijaset uslužnih djelatnosti, prodaja, usluge i to. A djelatnosti su prespecifične da se mi sad ne bi pitali je li plan postojao već tada, krajem siječnja prošle godine.

Ono zbog čega USKOK spominje lipanj 2020. godine je izdavanje dozvole od strane HERA-e, regulatorne energetske agencije, koja je 9. lipnja te godine na osnovu zahtjeva odobrila OMS Upravljanju bavljenje trgovinom plina. Pomalo je neozbiljno pretpostaviti da USKOK-ovi istražitelji nisu provjerili upise u sudski registar, ali laički se čini kako bi već upis novih djelatnosti u registar trebalo značiti da je postojao plan za rabotu od milijardu kuna.

Inače, što se tiče ove dozvole HERA-e, nije najjasnije kako je OMS dobio istu. Naime, uvjeti za dozvolu za trgovinu plinom specifično su pobrojani u Pravilniku o dozvolama za obavljanje energetske djelatnosti i vođenju registra izdatih i oduzetih dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti. Sažeto, da bi prodavali plin morate imati zapsolenu stručnu osobu te 20.000 kuna mjesec dana na računu. Poslali smo upit HERA-i koja nam je dogovorila kako je “dozvola za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom izdana trgovačkom društvu OMS-Upravljanje d.o.o. , na razdoblje od 3 godine, u skladu s odredbama Zakona o energiji, te primjenom odredbi Pravilnika, pri čemu je uz zahtjev dostavljena sva propisana dokumentacija te je utvrđeno da podnositelj ispunjava uvjet tehničke kvalificiranosti, da je stručno osposobljen te da je financijski kvalificiran.”

Dakle, prema evidenciji HERA-e, Husić je bio poslao sve potrebne dokaze i dokumente. Što bi indiciralo kako je već tada bio spreman za sve ovo što su napravili. No, kada se pogledaju financijske knjige tvrtke, ona u tom trenutku nema niti jednu plaću za stručnu osobu upisanu, a nije jasno ni odakle 20.000 kuna, jer nije bilo upisanog prihoda kroz čitavu godinu, a ne samo u petom i šestom mjesecu, kad se provjeravalo bankovno stanje. Zaključak se nameće sam: ili je Husić krivotvorio podatke, ili je ima suradnika bilo u financijskim institucija, javnim i privatnim, bilo u samoj HERA-i.

Napomenimo još jednom, do ovog gore trenutku OMS Upravljanje i Josip Šurjak nemaju nikakve veze jedno s drugim., nigdje se ne spominju zajedno.

Josip Šurjak u sudski registar kao suvlasnik OMS Upravljanja upisuje se tek 13. listopada 2021. godine, dakle kada je, prema USKOK-u, ovaj posao u punom zamahu. I zbog toga će trebati naći neka objašnjenja, zašto se tek tada Šurjaka priključilo i zašto ga se uopće priključilo. Ako je došao samo da pomogne oprati novac, i nije neki posao napravio. Ako je pak trebao biti nadzor operacija za nekog trećeg, pa, ni tu nije obavio neki posao. Zar je stvarno mislio da transakcije stotine milijuna kuna među privatnim osobama neće zazvoniti na uzbunu u državnim agencijama? Ili je, možda, mislio skupa sa svojim zavjernicima kako je osiguran s te strane?

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

24.4℃

N 2.1m/s

74%

1011.5hPA
  Vrijeme oko 2h:
21℃
Sri
24℃
Čet
21℃
Pet
22℃
Sub
24℃
Ned
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno