Search
Close this search box.
Vrijeme by DHMZ:
SPLIT 10.2℃ | bura 2.8 m/s
25. travnja 2024. 09:23
Foto Hajduk Split  

Bolnica u Mediteranskih igara, mlada nada i hrvatska infrastruktura

PODIJELI

L. Kalinić, Prpić, Elez, Awaziem, Borevković, Sahiti, Grgić, Kalik, Melnjak… Popis ozlijeđenih igrača Hajduka, svi koji su u nekom trenutku bili prvotimci. Dodati im još Nikolu Kalinića i Ferra koji nisu na sto posto zbog rekovlescencije i neprolaska priprema, i eto jednog jakog sastava u zatvorenoj 4-1-4-1 formaciji, koji bi bio druga ili treća ekipa hrvatske lige po igračkom kadru.

Lovre Kalinić i Josip Elez su duže ozlijeđeni, oporavljaju se od operacija, ostalih sedam je novih ranjenika, od priprema naovamo. Intenzitet treninga, koji se kako svi pričaju dignuo u odnosu na eru Dambrauskasa i Karoglana, loša infrastruktura i dodatak najobičnijeg peha doveli su do toga da je Hajduk ozbiljno nagrižen u igračkom kadru. Često se govori kako treba imati bar dvadeset igrača za rotaciju u današn jem nogometu, ali pokazuje se da nekad i to nije dovoljno. Ima Hajduk i više od 20 igrača koje provlači kroz sastav u službenim utakmicama, ali kad se nakači toliko ozljeda, jednostavno se mora osjetiti na rosteru.

I to je trenutno glavna objektivna okolnost Ivanu Leki da igra nikako ne može biti okarakterizirana kao dobra. Ozljede su diktirale da od početka nastavka prvenstva nikako ne može ustabiliti zadnju trojku s kojom igra. Ako ostane na ideji s tri braniča, izavjesno je kako će i sljedeći dvoboj započeti trojka koja do sada nije igrala zajedno nikada. Ne samo to, nego će integralni dio obrane protiv Dinama biti Luka Vušković, koji napokon u petak slavi 16. rođendan i može nastupiti za seniore. Svi su se nadali da će bar neke minute upisati na tom dvoboju, da ostane upisan kao najmlađi Hajdukov senior ikada, ali zdravstveni bilten nameće da taj nastup bude potreba, a ne želja.

Dvosjekli je to mač. S jedne strane je sjajno da se odmah u vatru baca momka za kojeg će svatko kazati i napisati da je generacijski talent. I nije to samo još jedno štrapanje hajdukučkog puka uvijek spremnog proglasti mladog igrača nadom prije nego ga pokopaju zbog dvije pogreške. Ne postoji na svijetu stranica koja se bavi talentima u nogometu (a stvarno ih ima dosta), a da već nije obrađivala mladog Vuškovića. S druge strane je loše odmah u vatru bacati momka koji u konačnici ima tek 16 godina. Ne znam za vas, ali mene su u to vrijeme zanimale cure, nanijan je baluna onako, za zgradu, i hoćemo li popodne na kompjuteru baciti na neke igre. Vušković će pak morati razmišljati kako zaustaviti igrača koji je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva zabio gol Brazilu.

Uglavnom, situacija u rosteru Hajduka takva je da će se slagati prema mogućnostima, a ne trenerskim željama. Što će biti veliki ispit za Leku, sastav mu napola određuju doktori. A što se tiče ozljeda, kad se makne peh poput Melnjaka, koji zaradi virozu u vrijeme viroze, što i nije neočekivano, to će se donekle u red moći dovesti tek s poboljšanjem infrastrukture. Prava je istina da ona neće utjecati na zdravstveni bilten tek kada Hajduk dobije kamp, ako to ikada bude, postao je nažalost poput kakvog Godota kojeg se iščekuje. I ne može se tu naći nekog krivca da Hajduk još nema takav kompleks. Pitanje zemljišta na kojem bi mogao biti je gotovo pa nepremostiva zapreka. Malo smo bacili oko na oglasnike, u 20 kilometara oko centra grada ima točno jedan teren podesan i dovoljno velik za kamp, a da je na ponudi. U Kaštelima je i za njega se traži 14 milijuna eura. Iznos koji je van gabarita puno bogatijih klubova od Hajduka. Dok klub ima ukupno dva ozbiljna terena za trening svih kategorija, oni jednostavno ne mogu biti u optimalnom stanju i čitavo će se vrijeme morati ukalkulirati mogućnost ozljeda. Leki se ne može zamjeriti želja da spremi igrače fizički na razinu na koju on želi i treba, svakako ne gura igrače jače nego je to radio u Bruggeu ili Antwerpu, gdje je svojim metodama dizao vrijednost igrača. No, njegov zapadni stil razmišljanja o nogometu ovdje se sukobio s hrvatskim stanjem infrastrukture.

PODIJELI

Vezane vijesti

Search

Follow Us

Split

10.2℃

NE 2.8m/s

62%

1007.1hPA
  Vrijeme oko 11h:
15℃
Pet
16℃
Sub
17℃
Ned
18℃
Pon
20℃
Uto
  Vrijeme by DHMZ

Posljednje objavljeno